© 2019 by NYXO OVD

THE DESIGN CITADEL

Concept for a 3D printed design center

The project is a proposal for a Design Center in the site of the old Baghdad Governorate Building, built in the early 20th century now heavily damaged, in Al-Rusafa. The site lies between Al-Rasheedst. to the north, Al-Mutanabbi st., Al-Shuhadaa Bridge and Madrasa Mustansiriya to the east, the Abbasid Palace to the west and Al-Qishla and Tigris river to the south.

The design for the new Design Center is directly inspired by the cultural and geographical context. Traditional Iraqi architecture and the special climate condition are the driver factors of the project.
The site has been subdivided in different units, representing the many faces of design. The volumes coming from this subdivision are then contracting at the bottom to define funnel like shapes. The buildings are touching each other on top, creating connections through them and detaching at the ground level so to generate gateways to the two main plazas. This guarantees a continuous connection between the surroundings and the public space at the core of the Design Center, but the buildings act also as a filter, generating at the end, a porous boundary.

Collaborator: Cristian Li Voi

The particular striated pattern plays an important role to link with traditional architecture. The projection of the pipes helps to have an irregular surface, generating shadow on itself. Not only, The configuration of these elements facilitates to define vertical apertures, hiding themselves within the pattern, that in this case can profit of the shadow and so not being directly under the influence of sun.

The 3D printed clay wall is designed to be built directly in the construction yard using robotic manufacturing technology. The components are then placed in the correct position and after the insertion of the steel reinforcements, the concrete could be poured inside the dedicated cavities to structurally consolidate the wall.

This contraposition between mass and void, public and private spaces, gives birth to a small citadel, The Design Citadel, with all its diversity. The spatial configuration has advantages not only in terms of cultural contamination, but also for physical reasons: the buildings are playing together, for example with their height, to generate comforting shadows areas and the narrow gateways allows to have air flows at the ground level. The opaque walls that are always under the shadow are then substituted by vast glass facades able to expand the inner spaces to the outer ones, connecting in this way the masses’ spaces with the voids’ ones.

The buildings are characterized by 3D printed clay walls, a strategy to embed thermal absorption and structural performance in ones. The walls are defined by a series of pipe like elements intersecting each other. The intersection makes the wall stronger, but not only, it generates a series of void chambers. Some of them are used to cast the concrete pillars, with no need for additional molds and at the same time they function as a thermal insulator.